søndag 21. april 2013

Hva må til for å bli god i det du gjør?

Aristoteles: "We are what we repeatedly do"


Har du noe som du virkelig ønsker å bli god i? Løsningen er da ganske banal: Du kan systematisk forbedre deg selv fysisk, emosjonelt, mentalt og spirituelt ved å bruke en enkel teknikk: dytt deg selv utenfor komfortsonen, og hvil. Det er ikke talent som i størst grad styrer hvor god vi blir til noe, men hvor hardt vi er villig til å jobbe for det. Flere eksperter er enige i at det kreves minimum 10.000 timer med øvelse før man blir ekspert innenfor et domene. Det kjappe svaret på spørsmålet over er derfor sett deg et mål og tren.




Dersom du ønsker å bli virkelig god på noe, kommer det til å kreve at du nådeløst presser deg forbi komfortsonen, blir frustrert, møter motgang, tilbakeslag og at du mislykkes. Skal du bli god, kan du ikke gi opp.

Nedenfor er en rekke generelle råd for hvordan du kan bli god; enten det er en i en idrettsgren, innen sang og musikk, i studiene, i arbeidslivet eller som leder. For alle som skal bli god er det en banal løsning: 

Øvelse gjør mester!

Målet må være noe du verdsetter høyt
Lidenskap er en fantastisk motivator. Den gir næring til fokus, pågangsmot og utholdenhet.

Gjør det hardeste arbeidet først
Instinktivt flytter vi oss fra smerte og mot nytelse. Forskere har funnet ut at de som lykkes i å bli gode, gjør de vanskeligste oppgavene tidlig, før de gjør noe annet. Det er på dette tidspunktet de fleste av oss har mest energi, er mest konsentrert og har færrest forstyrrelser.

Øv intenst
Øv intenst uten avbrudd i korte perioder, ikke lenger enn 90 minutter, og ta deretter en pause. Nitti minutter er generelt sett den maksimale tiden vi klarer å ha det høyeste fokusnivået på en aktivitet. Hvile er like viktig som selve aktiviteten!

Søk tilbakemeldinger fra ekspert i små doser
Jo enklere og mer presise tilbakemeldinger du får, jo mer rustet er du til å kunne foreta justeringer. For store og utydelige tilbakemeldinger kan skape en kognitiv overbelastning som vil minske opplevelsen av å mestre og derfor forstyrre læringen.

Ritualiser treningen
Den sikreste måten å sikre at du fortsetter å øve deg, er ved at du ritualiserer det. Sett opp faste tidspunkt når du skal øve. Over tid vil du slutte å sløse bort energi på om du skal eller ikke skal øve.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...