onsdag 20. mars 2013

Vurderer du å bli en gründer?


Kreativitet er viktiger enn kunnskap ~ Albert Einstein

Hva er en gründer?
Ordet gründer kommer opprinnelig fra tysk, og betyr grunnlegger. I forretningsverden er en gründer en person som starter et foretak eller en virksomhet for å tilby et produkt eller en tjeneste. Gründeren står da selv med deler, eller hele risikoen dette innebærer. Gründere er personer som våger å følge ideene sine og tar sjanser.
Hvordan klekke ut de gode gründerideene?
De store gründerideene kommer sjelden bare fallende ned fra himmelen. Trenger du en kilde som kan være med å gi deg ideer, kan du se nærmere på Springwise: Springwise: Your essential Fix of Entrepeneurial Ideas

En strategi for å få ideer er å lete etter problemer. Hva er det som ikke fungerer, eller som bør kunne gjøres på en bedre måte? Finner du problemet eller utfordringen, er det straks lettere å finne løsningen. Løsningen blir din gründeridé.

Dersom produktet eller tjenesten din skal komme seg gjennom den tøffe konkurransen i markedet, er det viktig at du har noe som noen kunder virkelig trenger. Dersom det er en kjekt-å-ha ting som en kanskje kan ha brukt for, vil du oppleve utfordringer med innsalget. Gå derfor for dybde og ikke bredde

Inc.com, Kevin Ryan: Beeing a Successful Entrepreneur in Any Field

En tredje måte å få frem gode gründer ideer på, er å visualisere at du lever i fremtiden. Hvordan ser ting ut da? Hvordan er samfunnet? Hva er det du har i tilby i denne verden? - noe som ikke ekstisterer. Dersom du da klekker ut en god gründeride, er du i forkant av utviklingen. Nå skal det selvfølgelig poengteres at din visjon av fremtiden ikke behøver å stemme med hvordan den faktisk blir. Øvelsen har alikevell verdi med at du ser fremover og forsøker å finne noe som kan imøtekomme også fremtidige behov. Det viktigste i tidlige utviklignsprosesser er nettopp å slå av alle kritiske filter. Dersom du hele tiden kritiserer det som dukker opp, kveler du kreativiteten. Det er det kreative som skaper fremtiden og du må våge å utfordre etablerte måter å tenke på.

Enkeltmannsforetak: Gründer ideer

Forretningsplanen fra idé til realisering
Du har fått en idé som du ønsker å bygge videre på. Nå er tiden inne for å lage forretnintsplanen.

Innovasjon Norge: Forretningsplan mal (doc)

Forretingsplanen er kartet som skal vise deg veien du skal gå for å komme i mål. I planen beskriver du gründerideen din, hva den er og hva du ønsker å gjøre, og sist men ikke minst hva som skal og hva du må gjøre for å realisere planen.

Den største hensikten med å lage en forretningsplan, er å tvinge deg selv til å tenke nøye gjennom hva som skal til for at du skal kunne lykkes med ideen din. Dersom du skal lage et produkt; hvordan skal det produseres og markedsføres? hvem er kjøperne? trenger du mye startkapital? er det andre som leverer noe tilsvarende? hvor lang tid vil det ta å produsere et ferdig produkt?

Forretningsplanen skal være dynamisk. Det vil komme uforutsette elementer som du ikke hadde tatt i betraktning og du må tilpasse deg de nye forholdene. Det viktige er alikevell å styre etter de langsiktige visjonene.

Alltin: Starte og drive bedrift - en samling av det du trenger å vite for å etablere deg som næringsdrivendeAlltin: Kan du, vil du, bør du starte bedrift (pdf)
Alltin: Forretningsplan (pdf)
Alltin: Etablererguiden (pdf)

Oppsummert handler det om:
Vær nysgjerrig og se etter muligheter
Ikke stopp opp og spør deg selv hvorfor du ikke burde gjøre noe. Spør deg hvordan du kan gjøre det.
Det krever hardt arbeid for å lykkes
Engelsk side for gründere: http://www.entrepreneur.com



Bøker om emnet (Adlinks):

Gode råd til deg som vil starte din egen bedrift:

1. Lag en forretningsplan
En plan skal inneholde en forretningsidé, kundegrunnlag, markedsføring, konkurrentinformasjon, økonomi, budsjett og planer om hvordan finansiere oppstarten av bedriften og hvordan bedriften skal administreres. 


2. Velg selskapsform
De vanligste er enkeltpersonforetak og aksjeselskap, og noen velger ansvarlig selskap. 


3. Registrer bedriften
Sjekk www.altinn.no 


4. Sikre deg oppstartskapital og egenkapital
Tenk nøye igjennom dette. 


5. Undersøk støtteordninger
Det finnes ulike støtteordninger. Sjekk Innovasjon Norge for etablererstipend og ta kontakt med næringsetaten i din kommune for å høre om deres støtteordninger.


6. Ha forsikringene i orden
En bedrift må ha yrkesskadeforsikring, OTP (obligatorisk tjenestepensjon) og ansvarsforsikring for kjøretøy. Du bør ha utføreforsikring, ansvarsforsikring og brann- og tyveriforsikring.


7. Jobb smart
Flere banker tilbyr gode nettbank-løsninger for nystartede bedrifter. Nettbanken gir deg oversikt over den løpende økonomien og mange har gode løsninger for bl.a. fakturering, skattetrekkskonto og kontroll av betalinger.

Kilde: Ellen Dokk-Holm - småbedriftsøkonom, DNB


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...