Loven sier dermed ikke at det skal gis et honorar for et styreverv, og dermed ikke noe om størrelsen på styrehonoraret eller fordeling på ulike verv. I lovens forstand kan et styrehonorar være på kr. 0,- og oppover. Hva det skal være er det i et AS opp til generalforsamlingen å fastsette. I et ASA kan en bedrifstforsamling som er valgt av generalforsamlingen fastsette størrelsen på et eventuelt honorar.
http://www.freedigitalphotos.net/ |
Etter den nye Aksjeloven har styret, og særlig styrets leder, et betydelig personlig ansvar. Et profesjonelt styre skal satse på kompetanse og styrets medlemmer bør være profesjonelle som honoreres for sin arbeidsinnsats, kompetanse, tidsbruk og ansvaret de tar. At aksjeloven ikke pålegger et slikt honorar er ikke et argument for at det ikke skal gis et.
Hvor stort beløpet skal være må vurderes ut fra bedriftens og lokale forhold. Det må tas stilling til om det er en bedrift i etableringsfasen med svært begrensede ressurser, eller om det er en etablert bedrift med gode resultater på bunnlinjen. Risikoen som medlemmene utsettes for ved å inngå som medlemmer i styret må også vurderes. Et styreverv er et personlig verv, og medlemmene er ansvarlig for de vedtakene som fattes og de konsekvensene som de vil få.
[Tegn styreforsikring] Men den dekker ikke alle forhold.
Tekna VitAlt: Kilder/Litteratur Styrearbeid
Hvilken størrelse kan man forvente på et styrehonorar?
Nettopp det at det ikke er noen lov som fastsetter beløpet gjør at det også er vanskelig å lage retningslinjer på et eventuelt styrehonorars størrelse.
Noen velger at det ikke skal fastsettes et honorar for styret, men at styrets medlemmer får dekket godtgjørelse for den tiden de bruker på deltagelse i styremøten, og eventuelle forberedelser. Denne form for godtgjørelse skal sees på som styrehonorar.
e24: Bruker mer enn gigantene på styrerhonorarer
Størrelsen på styrehonoraret for små bedrifter varierer mye, men synes stort sett å ligge fra vel kroner 10.000,- opp mot kroner 30-40.000,-. du kan kontakte et lokalt regnskapskontor eller revisor for nærmere vurdering.
For de større bedrifter med profesjonelle styrer ligger gjerne honorarsatsene betydelig høyere.
e24: Børge Brende på styrehonorartoppen
Styrehonorar skal behandles som lønn, med innberetning, skattetrekk og arbeidsgiveravgift, også for styremedlemmer som er selvstendig næringsdrivende.
Mamut: Styrehonorar skal være lønn, aldri næringsinntekt (Skatteregler)
Norsk Anbefaling - eierstyring og selskapsledelse sier følgende:
- Godtgjørelsen til styret bør reflektere styrets ansvar, kompetanse, tidsbruk og virksomhetens kompleksitet.
- Godtgjørelse til styret bør ikke være resultatavhengig.
- Opsjoner bør ikke utstedes til styremedlemmer.
- Styremedlemmer, eller selskaper som de er tilknyttet, bør ikke påta seg særskilte oppgaver for selskapet i tillegg til styrevervet. Dersom de likevel gjør det, bør hele styret være informert. Honorar for slike oppgaver bør godkjennes av styret.
- Det bør informeres om alle godtgjørelser til de enkelte medlemmene av styret i årsrapporten. Dersom det har vært gitt godtgjørelser utover vanlig styrehonorar, bør det spesifiseres."
Det er heller ingen regler om honorarets størrelse, men som et utgangspunkt bør alle styremedlemmer behandles likt (inkludert ansattvalgte styremedlemmer).Det er også naturlig at styreleder får høyere godtgjørelse enn styremedlem. Observatører har vanligvis mindre honorar enn styremedlem, og varamedlem er det normalt å godtgjøre med en møtegodtgjørelse.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar