onsdag 23. oktober 2013

Hva er Mindfulness?

Mindfullness hva er det, og hvorfor bør ledere i det minste kunne elementer av det?Det å være leder omfatter å ha et stort ansvar med stort press på oppgaver som skal følges opp eller gjennomføres. For veldig mange oppleves dette som en kilde til stress.

Ledernett: Flere ledere rammes av stress
Difi: Kvinnelige mellomledere mest stresset

Som leder - eller arbeidstaker - er vi store deler av tiden veldig fokusert på fremtiden: Hvor vi skal og når vi skal være der; Planene må bli ferdig; Instrukser skal gis, Oppgaver skal følges opp.

Dersom vi ikke ser fremover, er fokus rettet bakover: Hva har vi gjort? Hvordan gjorde vi det? Hva kan vi lære av det? Hva har andre gjort? Vi sitter i møter, men følger bare halveis med fordi vi allerede tenker på og planlegger neste møte. Alt skjer i et så stort tempo at vi glemmer å være tilstede i det som skjer.Mindfulness er en mental teknikk for oppmerksomhetstrening. Den handler nettopp om å være tilstede i det som skjer her og nå. Teknikken gir noen verktøy som gir større grad av tilstedeværelse. Med større grad av tilstedeværelse blir man mer fokusert, en bedre lytter, bedre rustet til å håndtere utfordringer og man får færre bekymringer:
  • Ikke gruble over det som skjedde i går. Ta lærdom, men det som har vært kan du ikke forandre.
  • Du skal være forberedt på morgendagen, men vit at 80 prosent av det vi bekymrer oss for aldri skjer.
Ledernett.no: Trygg men stresset på jobb

I sin enkleste form handler Mindfullness om to ting:
  1. Bli bevisst dine egne tankemønster
  2. Ha fokus på nået
“The first task of management has nothing to do with leading others;
 step one poses the challenge of knowing
and managing oneself”
  – Daniel Goleman
 
Greater Good: No One Can Take Your Mindfullness Away from You
Forskning.no: Derfor virker Mindfullness

Tankemønster
Helt konkret går minfulness ut på å bli mer bevisst på dine egne tankemønster, og hvilke tanker som dukker opp hos deg ved ulike anledninger - utfordringen din er å finne ut hvorfor. Når du forstår det, kan du vri og vende på de og aktivt hindre at du vris inn i et negativt tankemønster som fører til vonde følelser eller at du "ubevist" unngår enkelte situasjoner. Du må møte dine egne tanker, akspetere dem og gi slipp på dem.

Mindfull Leadership: Exploring the value of a meditation practice

Fokus på nået
Tren deg opp på å nyte nået. Du kan aktivt velge å fokusere på det som er verdifult for deg i enhver situasjon som du måtte befinne deg i. Det kan være at du er sammen med noen du er glad i, gå turer i naturen, høre på musikk, spise god mat, eller noe annet som du setter pris på. Når du tar inn detaljene og lar de fylle deg med den gode følelse, er du bevisst tilstede.

Dagens Næringsliv: Teppebombes av møter. Dynges ned av krav og prosedyrer

Mennesker som har bevisst tilstedeværelse er gladere, mer optimistiske og tilfredse med livet. Ved å være bevist tilstede i nået kan du påvirke din egen tilværelse, bli bedre kjent med dine egne tanker og følelser og gjøre bevisste valg som skaper det livet du ønsker å leve.

NRK Underveis - Mindfulness

Forelesning fra Harvard: A way of Being Psychology of Leadership:


(Adlinks)
Mindfulness - treningsredskap for hjernen, Åsa Nilsonne:
Vi får den hjernen vi selv skaper! Mindfulness er en metode for å trene og forme sin egen hjerne og denne boken er som et muskelatlas for hjernen ? endelig begynner nevropsykologien å kunne gi oss svar på spørsmålet om hvordan hjernen fungerer.Åsa Nilsonne ? en av de som har introdusert mindfulness i Sverige ? beskriver her «arbeidsplassen hjernen» og viser hvordan moderne nevropsykologi kan møte og utdype den kunnskapen som finnes i mindfulness-tradisjonen. Hun tar dels utgangspunkt i sitt eget kliniske arbeid med mindfulness, og dels i moderne nevropsykologi.

108 leksjoner i mindfulness - bevisst tilstedeværelse i hverdagen: Denne boken inneholder 108 korte leksjoner med kloke betraktninger som fører til selverkjennelse. Tydeligere enn noen gang viser Jon Kabat-Zinn oss her sammenhengen mellom vår psykiske og fysiske helse og mindfulness. Jon Kabat-Zinn er en av de viktigste personene innen mindfulness. Han er lege, og i sin forskning på samspillet mellom kropp og bevissthet integrerer han Østens metoder sett med et vestlig blikk.

Bøker om Mindfulness hos Bokkilden
Bøker om Mindfulness hos ArkIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...